Na žalost u današnje vreme ne možemo biti istinski svoji. Ne možemo izražavati ono što u stvari jesmo. Zato često oblačimo raznovrsne maske koje nas zapravo štite u određenim situacijama.

Uzroci takvog ponašanja mogu poticati od nas samih ili od društva koje nas okružuje, a koje nam sve više nameće previsoke standarde i zahteve za koje se mi svesrdno trudimo da zadovoljimo da bismo se uklopili, ne shvatajući da tako ne živimo svoj, već nečije tudje živote i potrebe. Mnogi se i ne zapitaju da li će na taj način usrećiti sebe i svoje bližnje, već imaju za cilj samo biti što “bolji” i uklopiti se u društvo. Sve se svodi na zaštitu našeg malog ja, našeg malog ega.

Tako imamo masku za posao, masku u porodici, prema partneru, prema deci. Svaka čast pojedincima, ali svi mi u određenim trenucima navlačimo maske. Maska nam služi za skrivanje naših emocija i osećaja.

Srećemo mnoge ljude koji nisu sposobni da pokažu baš nikakve osećaje. To je u svakom slučaju određeni hendikep koji ih koči.Ovo se najčešće dešava zbog straha od odbijanja i straha od preuzimanja odgovornosti za bilo šta što nam je važno u životu. Tako živimo neki lažni život da leko od sebe samih i daleko od svog pravog životnog puta.
Samo kada jednom odlučimo da živimo svoj život takav kakav smo sami izabrali svojim mislima i delima, bićemo istinski srećni i ispunjeni i jedino se tada nećemo osećati zbunjeno i dezorjentisano, bezvoljno.

Potrebno je otvoriti se prema ljubavi, prema božijoj ljubavi , prema prirodi i prema svetu i sići sa lažne životne scene!

“Bacimo svoje maske u vodu, pa neka otplove da konačno budemo
svoji”!

kreativne-maske