Pre pola meseca mi je jedna žena na pregledu rekla: “Sve sam shvatila. Sada idem da se oslobodim svojih grehova, a zatim ću početi da se molim za svoje potomke”. Izveo sam je iz ordinacije i uveo u sobu gde su bili ostali pacijenti i svima se obratio: – Molim vas da zapamtite sledeće: Postoji samo jedan greh – odricanje od Boga, od ljubavi prema Njemu. Postoji samo jedan problem – proći kroz tešku životnu situaciju ne odričući se Ljubavi prema Bogu, a ne biti ogorčen na Njega, ceo svet i sudbinu. Postoji samo jedan zadatak koji treba ispuniti – naučiti da u sebi i svemu sto nas okružuje prepoznamo Božiju volju i Ljubav. Sto jasnije to sagledate, to će vam biti lakše da otklonite sve ono što tu Ljubav ometa.

Do toga se stiže postepeno. Prvo se oslobađamo želje za osvetom, da proklinjemo, osuđujemo i mrzimo.

Zatim se oslobađamo ljutnje.

Onda nastupa period nezadovoljstva sobom i svojom sudbinom, nastojimo da se oslobodimo očajanja, nepoverenja u sebe, sumnji i strahova vezanih za budućnost. I što se više napredujemo u prevladavanju unutrašnje agresije, što je njena forma suptilnija, naša posvećenost ljubavi mora biti veća.

Najveća ljudska sreća dolazi iz budućnosti. Ona je suptilna i neuhvatljiva, kao i strahovi, sumnje i očajanje, zbog kojih upravo dolazi do neprimetnog udaljavanja od Božanskog. Više vrednosti svesno artikulisanih želja se kriju u budućnosti.

Zavisnost od budućnosti dovodi do rušenja svega u sadašnjosti i prošlosti. Prema tome, kada govorimo o budućnosti, ne zaboravite da je sve Božija volja.

Navešću primer: mladić napušta devojku. Ona ga voli i počinje da se moli Bogu sa željom da joj se vrati. Njene želje, sudbina i sam život su uniženi. Da bi se ostvarila želja da se njen voljeni vrati, obraća se Bogu. U njenim molitvama nema ljubavi prema Bogu.

U trenucima patnje, prvo treba da se okrenemo Bogu i prihvatimo bilo kakav ishod situacije, jer nam je od Boga dat. Na spoljašnjem planu treba da pratimo ljudsku logiku. U ovom primeru umesto da nastojimo da se dopadnemo voljenoj osobi pokušamo da povratimo narušeni emotivni odnos.

Ako se obraćajući Bogu oslanjamo samo na ljudsku logiku koja ishodi iz potreba tela i duha, onda su to pokušaji manipulacije Božanskim, u nameri da ostvarimo svoje želje i planove.

Kada se obraćamo Bogu, uspinjemo se na suptilne nivoe svesti gde ličnim naporom volje ne bismo uspeli da stignemo. Kada se obraćamo Bogu kako bi se ispunile naše želje, time mnogostruko povećavamo zavisnost od želja. Ona po razmerama prevazilazi negativnosti koje nam dolaze kao posledica uobičajene ljubomore i povredljivosti.

Čovek se uglavnom moli za zdravlje svoje dece, da njima u životu ništa ne nedostaje, ili se moli da mu se vrati voljena osoba, ne shvatajući kako time upropaštava ne samo svoje već i zdravlje, sudbinu i dušu svojih bližnjih do kojih mu je najviše stalo.

Treba se obraćati Bogu rečima: “Bože milostivi, ja to želim, ali neka bude samo ako je to u skladu sa tvojom svetom voljom i to prihvatam sa duhovnim pokojstvom i Ljubavlju.” (videti molitvu optinskih staraca – prim. prev.). Takvo obraćanje Bogu nas u velikoj meri štiti da ne postanemo robovi ljudskih vrednosti.

Ako zaista želite da vam se želje ispune, nemojte se radi njih obraćati Bogu, jer što je u njima manje Ljubavi, manje su i šanse da će se ispuniti, a ako se i ispune, doneće vam nesreću.

Ako su vaše želje zasnovane na seksualnoj privlačnosti, nastojanju da popravite svoj standard i učinite život lakim, polazeći prvenstveno od potreba tela i duha, njihovim ispunjenjem možete očekivati mučne ljubomorne scene i svađe, emotivna povređivanja, zavist, kao i pojavu drugih negativnih emocija. Što se više budete obraćali Bogu za ispunjenje ovakvih želja, moraćete da iskusite veću patnju.

Mnogi od vas razmišljaju: Bog je pametniji od mene i on najbolje zna koje će želje da mi ispuni, a koje ne.

Međutim, to nije tačno. Sve želje mogu da se ispune i one se podvrgavaju uništenju zajedno sa njihovim vlasnikom kada na suptilnom planu postanu opasne po okolinu.

Ukoliko naše želje ishode iz ljubavi, one će se sigurno ispuniti i za to nam nisu potrebne nikakve molitve.

Što se više uzdržavamo, ograničavamo sebe u svojim željama koje ishode iz potrebe tela i duha, smanjujući njihovu gravitacionu silu i okrećemo se Bogu kada nam je teško, onda će nam biti dozvoljeno da imamo sve što poželimo.

 

Nikada ne treba da zaboravimo da svake sekunde odlučujemo na koju ćemo stranu – da li ka Bogu i Ljubavi ili od njih.

 

Rezultati zavise od unutrašnje uslovljenosti i postojanog rada na sebi.

 

Vaša Akademija <3

886752-bigthumbnail