Duhovno putovanje je jedna konstantna transformacija.

Da biste rasli, morate odustati od borbe da ostanete isti, i naučiti da prihvatate promenu u svakom trenutku. Jedna od najvažnijih oblasti koje zahtevaju promenu jeste to kako rešiti svoje lične probleme. Mi obično pokušavamo da rešimo svoje unutrašnje nemire tako što štitimo sebe. Stvarna transformacija počinje onda kada prihvatite svoje probleme kao stimulans za rast. Problem može biti i bolest i neslaganje sa partnerom, roditeljima, decom, kolegama na poslu… Da biste razumeli kako funkcioniše ovaj proces, hajde da ispitamo sledeću situaciju.

Zamislite da imate trn u ruci koji direktno dodiruje nerv. Kada dodirnete trn, to je veoma bolno. Trn je ozbiljan problem zato što toliko mnogo boli. Teško vam je da spavate, jer se tokom spavanja možete nabosti još više na njega. Teško je približiti se drugima, jer bi oni mogli da ga dodirnu. To čini vaš svakodnevni život veoma teškim. Ne možete da odete ni u šetnju, jer rukom, u kojoj je trn, možete zakačiti nešto. Taj trn je stalni izvor problema, i da biste ga rešili, imate samo dva izbora.

Prvi izbor jeste da pogledate situaciju i odlučite da, s obzirom da je tako uznemirujuće kada nešto dodirnete rukom u kojoj je trn, morate biti sigurni da je ništa neće dotaći. Drugi izbor je da odlučite da, pošto je toliko uznemirujuće kada ga nešto dotakne, vi morate izvaditi taj trn. Verovali ili ne, efekti vašeg izbora determinisaće ostatak vašeg života. To je jedan od osnovnih nivoa, suštinska odluka koja postavlja temelj vaše budućnosti.

Krenimo od prvog izbora i ispitajmo kako će on uticati na vaš život. Ako odlučite da se klonite stvari koje bi mogle dodirivati trn, onda ćete to morati da radite čitavog života. Ako želite da prošetate šumom, moraćete da uklonite sve grane kako biste bili sigurni da vas neće zakačiti. Pošto se često prevrćete po krevetu tokom sna, i tako dodirujete trn, moraćete da pronađete rešenje i za to. Možda biste mogli da dizajnirate aparat koji služi kao zaštitni uređaj. Ako zaista uložite mnogo energije u to i vaše rešenje se ispostavi kao dobro, pomislićete da ste problem u potpunosti rešili. Reći ćete: „Sada mogu da spavam. I znate šta? Trebalo bi da odem na TV i preporučim uređaj koji sam napravio. Svako ko ima problem s trnom, može da nabavi moj zaštitni uređaj, a ja ću dobijati novac od autorskih prava.”

Dakle, sada se čitav vaš život okreće oko tog trna, a vi ste, čak, ponosni na to. Šumu ste raskrčili, a sa sobom nosite aparat kada pođete na spavanje. Ali, sada se pojavljuje novi problem – vi se zaljubljujete. Ovo zaista postaje problem jer je u toj situaciji teško zagrliti nekoga. Niko ne može da vas dodirne, jer bi mogao dotaći trn. Tada ćete dizajnirati drugu vrstu uređaja koji omogućava bliskost medu ljudima, bez stvarnog dodirivanja.

Na kraju odlučite da želite potpunu mobilnost, da ne morate više brinuti o trnu. I tako ćete napraviti novi uređaj koji radi neprestano, i koji ne mora da se skida noću ili se zamenjuje drugim da biste sebi omogućili zagrljaje i druge svakodnevne aktivnosti.

Ali, taj uređaj je prilično težak. Zato stavljate točkove na njega i kontrolišete ga pomoću hidraulike i instalirate senzore protiv sudara. To je, zapravo, prilično impresivan uređaj!

Naravno, moraćete da promenite vrata u kući, tako da zaštitni aparat može da prođe. Ali sada bar možete nastaviti da živite svoj život. Možete ići na posao, možete spavati i približavati se Ijudima. I svima ćete oglasiti: „Rešio sam svoj problem. Sada sam slobodan čovek. Mogu da idem gde god želim. Mogu da radim šta hoću! Trn me više ne kontroliše!

Istina je, na žalost, da trn u potpunosti upravlja vašim celokupnim životom. On utiče na sve vaše odluke, uključujući i to gde idete, s kim se prijatno osećate, i ko se prijatno oseća s vama. On određuje kakav posao vam je dozvoljeno da radite, u kakvoj kući možete živeti, i u kakvom krevetu možete spavati. Kada se sve sabere, trn upravlja svakim aspektom vašeg života.

Ispostavlja se da život u pokušaju da se zaštitite od problema, postaje savršen odraz samog problema. Niste ništa rešili. Ako ne rešite uzrok problema, već umesto toga pokušavate da se zaštitite od problema, on će upravljati vašim životom Na kraju ćete se toliko psihološki fokusirati na problem, da nećete moći da vidite šumu od drveća. Čak ćete možda, na neki „uvrnuti“ način smatrati da vam je taj problem možda „dar od Boga“, jer vam je dao toliko mogućnosti da smislite neke nove stvari!

Međutim, vi sve vreme samo bežite od stvarnog rešavanja problema.

Kada je reč o „unutrašnjem trnju“, pred vama su ista dva izbora koja ste imali kada je reč o trnu u ruci. Svakako je bilo očigledno jasno da bi vam bilo mnogo bolje da ste izvadili taj trn. Nema razloga provesti život štiteći trn od dodira, kada možete jednostavno da ga izvadite. Kada je trn zaista uklonjen, vi ste bez njega. Isto važi i za unutrašnje trnje; ono se može izvaditi. Ali, ako odlučite da ga zadržite, a da vas ono ne ometa, neophodno je da promenite svoj život da biste izbegavali situacije koje su vas povređivale. Ako je recimo usamljenost problem, možete da uđete u vezu sa prvom osobom koja naiđe ili možete izabrati da pronađete onu pravu. U prvom slučaju, niste rešili problem, već ste možda kreirali pored osnovnog i gomilu novih problema, a u drugom slučaju dajete sebi mogućnost da se otvorite za trajno rešavanje problema.

Dakle, ukoliko ne uklonite trn, bićete odgovorni i za trn i za sve što ste dovukli oko sebe pokušavajući da ga izbegnete. Ukoliko budete imali dovoljno sreće da pronađete nekoga ko će uspeti da umanji taj osećaj usamljenosti npr., počećete da brinete o tome kako da sačuvate odnos s tom osobom. Pokušavajući da izbegnete problem, učinili ste ga većim. To je potpuno isto kao i korišćenje aparata da biste zaštitili trn; svoj život morate prilagoditi tome.

Onog trenutka, kada dozvolite da srž problema ostane, on se širi i umnožava problem. Nije vam jednostavno sinulo da se otarasite toga.

Zato jedino pravo rešenje jeste da IZVADITE TRN ODMAH!