Šta je ljubav? Večito pitanje i večita tema…

„Ljubav je samo reč i ništa više…“ kaže pesma. Lingvistički gledano jeste – to je samo reč, ako je napisana na papiru. No reč LJUBAV pročitana ili naglas izgovorena je nešto sasvim drugo, jer reč ljubav budi emocije. Svako od nas je bar jednom u životu osetio ljubav. Ima puno vrsta ljubavi… Ljubav je kada nas majka doji mesecima, kako bismo stasali i mogli da počnemo da hodamo. Ljubav je kada nas otac kupa, a mi mu se popiškimo ili pokakimo dok nas nežno drži i kupa u kadici. Isto tako, ljubav je kad te neko istinski voli, kad neko veruje u tebe, pa čak i kad si pogrešio, možda čak i kad se ne slaže sa tvojim odlukama, postupcima, izborima. Ljubav je i kad nas neko ćutke drži za ruku i srećan je što je sa nama, ali ljubav je i kad nema baš razloga za voljenje, a neko te prihvata takvog kakav jesi. Ljubav je kada uradimo nešto čime će se onaj koji nas voli ponositi, ali ljubav je kada i pored toga što smo podbacili i razočarali nekog, taj neko nas ne odbacuje. Ljubav je sve to i mnogo više. Ljubav je stanje. Ljubav je postojanje. Ljubav dolazi iznutra, iz dubine duše i širi se po celom telu i preplavljuje svesno, a još više nesvesno, dozvoljavajući nam da širimo svoju pozitivnu energiju, energiju ljubavi na svoje okruženje. Ljubav je sve ono što čini našu suštinu, ono od čega smo sazdani, ljubav je ono za čim ceo život tragamo i bez čega ne možemo da postojimo. Ljubav je neograničena. Ljubav nema granica. Ljubav je neuslovljavanje. Ljubav nije ispunjavanje tuđih želja, makar to bila naša deca, roditelji, partneri. Ljubav nije samo emocija. Ljubav nije kad neko od nas traži da budemo ono što nismo.

Ljubav je sve to i još mnogo više. Ljubav je kada nas neko voli baš takve kakvi jesmo, bez želje da nešto kod nas menja. Ljubav je kada nas neko PRIHVATA sa svim našim vrlinama i manama. Ljubav je moć, ljubav je nadahnuće, ljubav je pokretačka snaga, ljubav naše životno gorivo, LJUBAV JE SVE.

Jedino ljubavlju možemo promeniti sebe i svet oko nas, ali ako, pak, pokušamo na neki drugi način, recimo nepotrebnim i netraženim savetima, uslovljavanjem, naredbama…naići ćemo na hladan zid i povlačenje pred našim zahtevima. Ljubav topi i najhladnije srce i nju ne možemo sakriti, a ni odglumiti, jer ona se oseća srcem i dušom.

Zato, kada pomislimo da kritikom i osuđivanjem možemo podstaći nečiju promenu, zastanimo i ugrizimo se za jezik i zapitajmo se da li je to baš tako…Ako promena kod druge osobe i nastupi na takav način, ona neće biti niti iskrena niti trajna. A kome takva promena koristi?

Stara poslovica kaže: “Lepa reč i gvozdena vrata otvara”, ili u našem slučaju, SAMO LJUBAV MOŽE OTVORITI NEČIJE SRCE…

Možda se neko od vas na pomen reči ljubav setio neke stare rane, ili možda neke sveže?

Ovo je samo deo naših razmišljanje na temu šta je ljubav.

A šta je za vas ljubav? <3

10694494_816932514996710_4811218552168876563_o