Ne postoji osoba koja nema ni jedan strah, zato što se sa određenim brojem strahova rađamo i umiremo. Takvi strahovi, kako što je strah od zmije ili neke krvoločne životinje nam koristi kako bismo zaštitili svoj život ili sačuvali od moguće povrede. Strah je sveprisutan na našoj planeti i o njemu možemo slušati svakodnevno u vidu vesti o sukobima, ratovima, otmicama, ili u svojoj porodici od svoje dece pre svega.

Ako malo razmislimo o tome zašto smo stalno zaokupljeni raznim vrstama strahova, a  da to nisu prethodno gore opisani strahovi, shvatićemo da je strah odsustvo vere u sebe i život. Ako ne verujemo sebi onda ne verujemo ni životu. Ne verujemo u višu inteligenciju koja nas je stvorila i koja neprestano vodi računa o nama. Ne verujemo da je Bog ili Univerzum ili inteligencija kao roditelj koji nas je stvorio kao što smo mi stvorili, rodili našu decu i brine o nama kao što mi brinemo o našoj deci. Iz navedenog Vam je jasno kako se pobeđuje strah – povećanjem ili keiranjem i učvršćivanjem vere u sebe i svoje sposobnosti. Ovo poverenje je već u nama i povezano je sa višom inteligencijom i kada to shvatimo svaki strah je za nas potpuno nepotreban, jer znamo da smo zaštićeni u svakom trenutku svog života.

Poznato nam je da deca imaju mnogo manje strahova i da se ponašaju mnogo spontanije i slobodnije. Poznato je da i kada mi nismo pored njih i kada ne možemo da  kontrolišemo njihovo kretanje ona su i dalje živa (kada su u vrtiću npr.) i zdrava. A jasno nam je i to da smo i mi nekada bili deca i takođe smo se ponašali slično – slobodno i bez strahova. Ovo znači da iako nam se čini da smo zaboravili šta je to vera u sebe i život, to se ipak nalazi u nama, to je naučena veština i ona može biti obnovljena! Možemo je slobodno uporediti sa vožnjom bicikla ili automobila:

  • Da li ste naučili da vozite bicikl?
  • Da li ste zaboravili da vozite bicikl?

Strahovi nas uvek od nečega štite i istovremeno ograničavaju. Kada shvatimo da je došao trenutak kada nas samo ograničavaju, stečene strahove moramo osloboditi iz našeg uma, jer nam više nisu potrebni!

Da li možete da nabrojite bar 3 svoja straha koja vas muče i kojih želite što pre da se oslobodite? Sigurna sam da imate. I ako ne možete odmah da se setite svih, dajte sebi vremena da ih prepoznate. Kada ih prepoznate pokušajte da pronađete odakle potiču (pogrešno vaspitanje, uverenja iz detinstva, sadašnjeg okruženja, nasleđeni strahovi…) i shvatite da Vi niste oni. Kada shvatite svoje strahove, pokušajte da ih posmatrate kao slike na filmskom platnu. Ono što je na platnu u stvari nije tamo i ove slike se brzo menjaju i nestaju. Osim ako ne želite da ostanu. Ako otpustite strahove, oni će nestati brzo kao i te slike.

Strah ograničava naš um. Strah kreira našu stvarnost. Strahovi se obistinjuju. Zamislite šta bi postalo vaša stvarnost kada bi strah zamenilo poverenje? Šta bi za Vas to tačno značilo? Kakva stvarnost bi počela da ispunjava vaš život?

Strah je suprotnost ljubavi. Kada se osećamo dobro i samopouzdano sve nam u životu ide glatko, imamo više ljubavi, radosti, zdraviji smo i opušteniji. Kada se osećamo loše i brinemo, privlačimo loše situacije koje potvrđuju naše strahove, brige, slutnje.

Kada zavolimo sebe, počinjemo da verujemo sebi i svojim odlukama. To je ta vera koja čini čuda i menja okolnosti u kojima živimo. Kada sebe doživljavamo vrednim i cenjenim onda donosimo i bolje odluke za sebe i kreiramo radost zadovoljstvo i sreću. Setite se takve situcije.

Za početak recite NE svojim strahovima i recite DA životu kakav zaslužujete!

Kao jedinstveno, vredno i neponovljivo biće Vi zaslužujete da živite i volite, ne da se plašite i tugujete.

Znajte da ste Vi oni koji donosite odluku!

Znajte da samo Vi možete pomoći sami sebi.

Znajte da pomažući sebi pomažete drugima.

Odluka je samo na Vama! Izaberite sebe!

Vi ste ključ za srećniji život.