Zakon karme ili zakon radnje, balansa, uzroka i posledica, akcije i reakcije može se vrlo slikovito objasniti jednom od narodnih poslovica; „kako seješ, tako ćeš i žeti“. On se može objasniti i trećim Njutnovim zakonom, koji kaže da svaka delatnost stvara silu energije koja nam se vraća u istom ili sličnom obliku. Ako želimo stvoriti sreću u vlastitom životu, moramo naučiti kako sejati Seme Sreće.

Iz tog razloga karma uključuje delatnost SVESNOG izbora.

Sve što nam se zbiva u ovom trenutku rezultat je odluka koje smo doneli u prošlosti, sviđalo nam se to ili ne.

U svakom trenutku našeg života nalazimo se u polju svih mogućnosti (prvi zakon) gde postoji beskonačnost izbora. Neke od izbora donosimo svesno, a druge nesvesno. Nesvesni izbor nas ne štiti od zakona karme, stoga nam je život toliko uspešan i srećan onoliko koliko svesnih izbora učinimo tokom života.

To ću pokušati pojasniti na primeru: Neko nas uvredi i mi najverovatnije biramo da se osećamo izazvanima. Međutim, mogli bismo izabrati da se ne uvredimo. Prvi  je izbor je uslovljeni refleks i završava u predvidljivim obrascima ponašanja – neko uvredi mene, ja mu vratim, on vrati meni…. i na kraju od prijatelja učinim neprijatelja. Drugi izbor, odluka da se ne uvredimo, je svestan izbor i kao takav će nam dati veliku snagu i moć. Kada se osećamo moćni, privlačimo moć.

Ukoliko želite svesno birati, prilikom svake „neprijatne“ situacije, zastanite i setite se da će vaša odluka, kakva god bila, proizvesti određene posledice. Zapitajte se:

 • Kakve će biti posledice odluke koju donosim?
 • Hoće li taj izbor doneti sreću meni i ljudima oko mene?

Odgovor na oba pitanja ćete dobiti u svom telu. Mehanizam koji će vam pomoći da donesete  spontano ispravne izbore se odnosi na osećaje u vašem telu. Prilikom svesnog izbora, obratite pažnju na telo i pitajte ga: „Ako izaberem ovo, šta će se dogoditi?“. Ako vam telo pošalje poruku prijatnosti, izbor je ispravan. Ako telo pošalje poruku neprijatnosti, izbor nije dovoljno dobar, odnosno loš je po vas. Prijatnost ili neprijatnost najčešće osećate kao neprijatnost u solarnom pleksusu (trećoj čakri, predeo iznad stomaka) ili srcu, mada to može biti bilo koji deo tela.

 

Šta je sa prošlom karmom i kako ona deluje na nas? Tu imamo 3 mogućnosti:

1. Otplatiti svoje karmičke dugove nesvesno uz mnogo patnje. Zakon karme kaže da će se svaki dug pre ili kasnije naplatiti, jer u svemiru postoji „savršeno knjigovodstvo“ kome niko ne može umaći.

2. Možete preoblikovati svoju otplatu karmičkog duga u prijatniji doživljaj. To radite tako da se pitate šta možete naučiti iz toga što vam se dešava i na koji način možete upotrebiti to iskustvo za dobro drugih ljudi.

Da bismo vam olakšali putokaz kroz jednostavniju otplatu karmičkog duga navešćemo čime je sve možete olakšati:

 • opraštanjem – svakome ko nam nanosi bol ili patnju
 • davanjem podrške osobi koja nam donosi patnju ili nepravdu
 • činjenje dobra drugim ljudima, videti u njima dobro
 • posmatranjem sebe i osluškivanjem vlastitih duhovnih, duševnih i telesnih potreba
 • duhovnim služenjem
 • verom u Boga

3. Karmu možete transcendirati, odnosno postati nezavisni od nje. To znači da održavate osećaj duha, a što se postiže redovnim vežbanjem meditacije. Na taj put se malo njih odvaži, jer zahteva veliku predanost i veru.

Karmički račun može biti pozitivan (prijatan život), negativan (neprijatan život) i neutralan (uzvišena ljudska bića). Karmički račun smo stvorili:

 • Umom – negativni karmički račun znači da smo „gajili“ negativne misli o sebi i drugima (ne možemo o drugima misliti dobro ako o sebi ne mislimo), a negativne misli kradu našu energiju. Nemirnim umom smo stvorili negativan karmički konto, pa se u idućem životu rađamo sa mentalnim bolestima ili ne pronalazimo mir, zadovoljstvo, radost i jasnoću uma. Zapitajmo se kakve misli mislimo i imamo li uticaja na svoje misli ili im dozvoljavamo da „divljaju“ bez naše kontrole.
 • Telom – negativni karmički račun stvaramo ako zanemarujemo potrebe tela ili ga forsiramo, zbog čega se razboljevamo. Stoga se zapitajmo kakvu hranu unosimo u svoje telo, koliko se rekreiramo i održavamo ga u dobroj formi, koliko spavamo, koliko slušamo signale svog tela, peremo li ga redovno, unosimo li u njega nikotin, drogu i jesmo li razvili bilo kakvu zavisnost? Prirodno stanje je zdravlje, a svaka bolest ukazuje na to da smo prekrišili duhovni zakon i njegovu ravnotežu.
 • Odnosima sa drugim ljudima – odnosi mogu biti uzroci najlepših trenutaka u životu, ali i ropstvo i duboka patnja. Nije slučajno u kakvoj se porodici rodi dete. Disfunkcionalne porodice, te bilo kakva patnja ili robovanje u odnosima govori o tome čime smo u prošlosti napunili svoj karmički račun.
 • Novcem i materijalnim posedovanjem – negativna materijalna karma nastaje ukoliko nam je novac bio svrha života i ukoliko smo ga tražili od drugih zato što nismo imali osećaj da ga sami možemo zaraditi. Pitajte se kakva vam je trenutna materijalna karma i od ovog trenutka je počnite menjati kroz menjanje svog odnosa prema novcu i materijalnom.
 • Vremenom – ako nikad nemamo dovoljno vremena, stalno kasnimo, osećamo se u haosu, znači da smo na svoj karmički konto stavili osećaje nepoštovanja sebe i drugih. To je rezultat delovanja obećanja:
  • evo sad ću (kad se samo setim koliko sam to puta rekla svojoj mami)
  • sutra ću
  • možda

 

Ja trenutno rešavam svoj karmički konto vremena, a osvestila sam ga kroz zakon primanja i davanja.

Vreme ne možemo vratiti, jedini trenutak koji imamo je ovaj sada. Ovog trenutka otplaćujemo svoju karmu i svesno odlučujemo na koji način ćemo je otplatiti i čime ćemo nadalje puniti svoj karmički račun. Mi smo sami stvorili taj račun i mi ga jedini možemo i podmiriti.

Idućih sedam dana primenjujte u praksi zakon karme tako što ćete:

 1. U svakom trenutku donositi svesne izbore tako da ste potpuno svesni sadašnjeg trenutka
 2. Prilikom izbora akcije zapitajte se:
  • Kakve su posledice moga izbora?
  • Hoće li taj izbor doneti sreću i ispunjenje meni i svima koji će biti pod njegovim uticajem?
 3. Neka vaše srce upravlja osećajima prijatnosti ili neprijatnosti.

Ono što je veoma važno da zapamtimo je da svi mi grešimo, neko manje, neko više i da ne krivimo sebe ako i pored svesnosti o nekoj situaciji, ipak popustimo i pogrešimo. Pa mi smo uradili kako smo najbolje znali i uvek možemo popraviti “stvar” , nigde ne žurimo . Sve vreme Stvoritelj nam je dao da učimo i stičemo iskustvo (zato i jesmo tu gde jesmo i savršeni takvi kakvi jesmo).

Ako je vaš karmički bilans negativan, pa vam je sada potrebna promena da bi vam delovanja koja činite u ostatku života donosile pozitivu u bilans, možete odabrati da promenu napravite SADA ili u narednih 3 dana, bilo da to činite sami, ili uz podršku terapeuta karmičke dijagnostike.

 

Vaša Akademija <3

10599313_797225566967405_3653056823784205097_n