Danas je Svetski dan zaštite životne sredine. Izdvojimo danas makar nekoliko minuta da razmislimo o našoj planeti, o tome kako je doživljavamo i da li ikada, a ne samo danas, mislimo o njoj…Šta nam znači sve ono što nam pruža? Da li smo uopšte svesni toga onda kada sa terase bacimo plastičnu kesu sa otpacima uz ne znam ni ja koji izgovor (da li uopšte može da ga bude za takvo (ne)delo) ?!

Koliko nas zanima što zbog naše neozbiljnosti i nonšalantnosti se reke koje život znače zagadjuju i ruže? Što njihovi stanovnici umiru i čitave vrste nestaju svakoga dana?

Da li se zapitamo ima li kraja takvom bezobzirnom ponašanju i sebičnosti? I da li je nama od toga bolje ili gore? Šta je to što ostavljamo našoj deci kao podlogu za lepši i kvalitetniji život i da li na taj način prljamo i trujemo i njihov dom?

Razmislimo. Sebičnost nam ne donosi ono što želimo.
Mislimo da će nam novac za kojim svakog dana jurimo doneti sreću ako nemamo gde i na čemu da ga potrošimo?Zatrovana hrana, vazduh i voda uz gomile novca nam ništa ne znače. To samo znači da lagano i sigurno umiremo.

Niko za nas neće učiniti ono što očekujemo..sami se trudimo da nam život bude bolji..sami sebe menjamo i oplemenjujemo, jer to niko ne može učiniti za nas. Svi smo mi deca majke zemlje koja nas, još uvek, strplivo hrani, čuva…Još koliko će to trajati zavisi od svakog pojedinca, svako je odgovoran, jer svako i ima pravo da uživa u blagodetima prirode!

Zahvalite se svojoj planeti i pomozite joj da i ona uživa u nama…ona je živa i kao i mi oseća sve i potrebna joj je ljubav da bi pružila najbolje od sebe!

Nauči što više o životnoj sredini i kako je zaštiti!

Što bolje razumeš globalno zagrevanje i kako utiče na životnu sredinu lakše će ti biti da i sam napraviš neke pozitivne promene. Razgovaraj sa svojim prijateljima i porodicom o onom što si naučio i budi im dobar primer. Potraži knjige i sajtove koje sa bave ovom temom, iniciraj svoje vršnjake i nastavnike da na časovima pričate o globalnom zagrevanju. Osmislite akcije koje će promovisati aktivnosti koje imaju za cilj smanjenje zagađenja, a samim tim i ublažavanje globalnog zagrevanja.

Šetaj, vozi bicikl!

Šetnja ili vožnja bicikla, za razliku od vožnje automobilom, emituju 0 gasova u atmosferu. Kad god možeš izbegavaj da se voziš automobilom, jer su izduvni gasovi iz automobila veliki zagađivači atmosfere. Objasni svojim roditeljima da je šetanje jako zdravo i da je i za njih i za planetu dobro da, kad god je to moguće, vožnju atomobilom zamene lepo šetnjom ili vožnjom bicikla.

Štedi električnu energiju!

Svaki put kad koristimo električnu energiju doprinosimo efektu staklene bašte. Ako isključiš televizor, sijalicu ili kompjuter onda kad ih ne koristiš možeš uštedeti struju. Ako i tvoji ukućani budu vodili računa o štednji električne energije troškovi za struju vašeg domaćinstva će biti niži. Tako ušteđen novac možeš iskoristiti za kupovinu novog bicikla.

Sadi drveće!

Sadnja drveća je zabavna i odličan je način da se utiče na smanjenje efekta staklene bašte jer drveće apsorbuje ugljendioksid iz vazduha. Lepo je gledati drvo kako raste, jednog dana ćeš sa ponosom pokazati svojoj deci drvo koje su zasadio/la kad si bio/la njihovih godina.

Koristi platnene torbe umesto najlonskih kesa!

Najlonske kese su veliki zagađivač planete. Ima bar 10 razloga zbog kojih treba da ih izbaciš iz upotrebe i zameniš platnenim torbama ili cegerima.

1. Prosečno vreme upotrebe jedne plastične kese je oko 20 minuta,a najtanja plastična kesa se na zemlji razlaže nekoliko stotina godina, a one od deblje i do hiljadu.

2. Dnevno se u Srbiji nepovratno potroši oko 7 miliona plastičnih kesa i površina odbačenih plasticnih kesa od plastike može da pokrije 3 Srbije za samo jednu godinu.

3. Za proizvodnju jednog kilograma polietilena, u atmosferu se otpusti najmanje dva kilograma ugljen dioksida.

4. Zbog svojih termičkih karakteristika, unutrašnja klima najlon kese je idealan prenosioc bakterija i zaraznih virusa.

5. Na plastičnim kesama ne postoje oznake i deklaracije, iako njeni sastojci mogu da utiču na zdravlje čoveka, naročito ako uđu u lanac ishrane.

6. Sirovina za najlon kese potiče iz nafte, a u procesu se troše prirodni gas i drugi petrohemijski derivati.

7. Ekološka studija iz 1975. dokazala je da većina plastičnih kesa završava u okeanu, odakle se vezuje u velike plutajuće deponije. Deponije od raznog otpada i plastičnih kesa plutaju u zoni Severnog polarnog kruga, Kineskom moru, u Tihom okeanu.

8. U telima uginulih životinja na kopnu i moru nalaze se tragovi plastičnih kesa koje su uljez u lancu ishrane. Čak i na obroncima vrha sveta, na Himalajima ima više hiljada odbačenih najlonskih kesa.

9. Najlon kese sadrže toksine i teške metale koji podstiču razvoj kancera i drugih teških oboljenja.

10. Reciklaža tankih najlonskih kesa je u praksi izuzetno nepovoljna i skupa.

Recikliraj!

Recikliraj plastične boce, kese, limenke, odeću, novine… Kad recikliraš ti onda manje otpada šalješ na deponiju, ali i pomažeš da se sačuvaju prirodni resursi kao što su drvo, nafta, aluminijum….

Kupuj proizvode koji pomažu zaštiti životne sredine!

Energy star je jedan od načina da se smanjiš emisija štetnih gasova u atmosferu jeste da kupuješ električne proizvode koji ne troše mnogo energije. Neke vrste proizvoda poput određenih robnih marki kompjutera, televizora, stereo uređaja su napravljeni tako da štede energiju i imaju specijalnu oznaku ENERGY STAR®. Kupovinom proizvoda sa ovom oznakom pomažeš u zaštiti životne sredine.

Kupuj proizvode koji mogu da se recikliraju ili one koji su izrađeni od recikliranih materijala!

Kupovinom proizvoda koji mogu da se recikliraju ili onih izrađenih od recikliranih materijala doprinosimo očuvanju prirodnih resursai i zaštiti životne sredine. Potraži na pakovanjima znak reciklaže.
Recyclesym Ambalaža ili kutija koja je označena simbolom belih strelica u crnom ili zelenom krugu, sadrži proizvod koji je bar jednim delom napravljen od recikliranih materijala.
foto Proizvod koji je označen znakom za reciklažu na beloj pozadini je moguće i poželjno reciklirati.

REUSE- ponovna upotreba. Sve ono što možeš ponovo da iskoristiš nemoj bacati u otpad. Staru odeću, igračke, nameštaj pokloni porodicama koje su slabijeg materijalnog stanja, njijma će poslužiti, a ti češ se osećati dobro jer si nekom pomogao.

REDUCE – redukuj, uštedi. Kad god možeš štedi energiju, izbegavaj da koristiš proizvode koji zagađuju okolinu.

RECYCLE – recikliraj. Odvajaj otpad u kontejnere za reciklažu, od iskorišćenih kutija, flaša pravi sam nove i korisne proizvode.

MISLI GLOBALNO, DELUJ LOKALNO!

dan-zastite-zivotne-sredine-02