Obraćajte pažnju na svoje misli, budno stražarite nad njima, stalno! Najgrublje posmatrano, misli možemo podeliti na pozitivne i negativne. Kao što nam je Otac Tadej poručio „Kakve su ti misli takav ti je život“, ili kao što govore mnogi sveti ljudi i mudraci – pozitivne misli privući će pozitivne događaje i obrnuto. „Ali šta možemo učiniti pod naletom negativnih misli i emocija?“, pitate se, kao što se svi mi često pitamo.

Možemo uticati na svoje misli, zaustaviti negativne pretpostavke, ne prepričavati ružne i katastrofične scene, ne kukati nad „lošom sudbinom“, nad prošlim događajima, ne potencirati strah od budućnosti. Možemo sebi dati dozvolu da naša misao bude pozitivna, optimistična, vedra, oslobođena zabrinutosti, tenzije koje su postale trend.

Osećamo nešto nalik krivici kada ne učestvujemo u horor pričama i naslovima u novinama, osećamo se nelagodno u izjavi da smo dobro, da smo srećni, i skoro nikada nemamo hrabrosti da zaustavimo bujicu negativnih informacija koje neko izručuje na nas, time što ćemo jednostavno reći: „Nisam raspoložen/na da o tome slušam“, ili što ćemo započeti neku svoju pozitivnu, prijatnu priču. Kada „uhvatite“ svoju negativnu msao, zaustavite je! Setite se da će ona, ako je ne preduhitrite, odmah dovesti do sledeće negativne misli (koja je još strašnija) i zatim neprijatnu emociju koja se nastavljanjem,
“hranjenjem“ misli produbljuje sve više.

Setite se i toga da vam sve to ni u čemu ne može biti ni od pomoći ni od koristi! Pokažite sebi da volite sebe i da vam je stalo do toga da se osećate dobro i prijatno.

Uvek sve biramo, pa i sopstvene misli. Ja često napravim poređjenje misli sa televizijskim kanalima – uvek ih možemo promeniti, ako to hoćemo . U početku će vam za to trebati malo više truda i strpljenja, ali vremenom, to će se ukoreniti u vaš život kao jedna lepa i korisna navika.

Važno je da osvestite da ste vi vladari svojih misli i da ste sposobni i obavezni da negujete lepe misli koje čine da se osećate prijatno u svojoj koži vi, a i svi ostali oko vas!

To možete činiti ( pored zaustavljanja misli o čemu smo govorili) ako se i pored raznih obaveza u toku dana makar na kratko posvetite sadržaju koji vas zabavlja, opušta i puni lepim raspoloženjem ( hobi, druženje sa pozitivnim, nasmejanim ljudima, slušanje muzike)…Osim toga bavljenje različitim sportskim aktivnostima čini da vam se često potpuno promeni percepcija životnih okolnosti, tako što postajete zdraviji, raspoloženiji, pokretljiviji, spremniji da udahnete život punim plućima!

Vaša Akademija <3

kao-prevenciju-depresije-treba-citati-knjige-o-optimizmu-i-nadi