beautiful-nature-1511

Mi sami stvaramo svoj život, svoj svet. Svoju stvarnost izgrađujemo svojim mislima, svojim ponašanjem, svojim uverenjima, svojim stavovima. Naš pogled na život formira se od trenutka kada dođemo na svet, formira se pod uticajem naših roditelja, škole, tv-a, knjiga, ljudi sa kojima dolazimo u kontakt… Vremenom se sve to ugrađuje u podsvestan program ponašanja koji ustvari i jeste svet u kome živimo. Preispitujući svoj život mi menjamo svoj podsvesni program, a samim tim i svoj svet, tj. svoj život.

Novi život

Svako od nas može pronaći neki aspekt svog života kojim nije u potpunosti zadovoljan i svako se na svoj način trudi da napravi odgovarajuće promene, kako bi postigao sreću i unutrašnji mir. U većini slučajeva mi se trudimo da promenimo spoljašnje okolnosti, druge ljude, uslove u kojima živimo, nivo svog materijalnog bogatstva, što nam jasno govori da pokušavamo da promenimo svet oko sebe, da bismo mi doživeli promenu u sebi i bili time zadovoljni. Teško ćemo sve to promeniti, a da prethodno nismo promenili sebe. MORAMO PROMENITI SEBE, osloboditi se ograničavajućih uverenja, strahova, zameranja drugima i sebi, ljutnje, osuđivanja, promeniti odnos prema bolestima (koliko god to nekome čudno delovalo iz njegove perspektive), promeniti odnos prema planeti i životu uopšte, kako bi se promenio kvalitet našeg života u smeru koji želimo, odnosno kako bismo imali „NOVI ŽIVOT“.

Rad na sebi: tehnika preispitivanja

Na sebi možete da radite svakoga dana, potpuno sami, bez pomoći terapeuta. Beskorisno je i glupo „živeti u prošlosti“, jer nas to uvlači u negativne energije loših sećanja i doslovno nas onemogućava da krenemo napred. Zapitajte se: „Šta će moj život učiniti radosnim i srećnim?“. Donošenjem odluke da ćemo zaista napraviti neku promenu i namerom da ćemo odmah krenuti da se menjamo, u nama se pokreću unutrašnje „sile“, za koje nismo ni znali da postoje. One nam pomažu da se potpuno otvorimo dolazećim radosnim događajima, koje sada spremno puštamo u svoj život.

Pomoću različitih tehnika prodiranja u skrivene delove svojih misli i (o)sećanja, otvorićemo vrata razrešavanju svojih najvećih problema i stanja, koja nam smetaju da ostvarimo ispunjen život i iskoristimo maksimalno svoje beskrajne potencijale.

Za preispitivanje izaberite događaj is svog ličnog života koji je ostavio neku traumu kod vas ili se i sada loše osećate, kada se toga setite. Zatim sedite u položaj koji je za vas udoban, sedeći ili ležeći.

  1. Zatvorite oči i dišite duboko i polako oko 3 minuta. Vratite svoj uobičajeni ritam disanja.
  2. Zamislite situaciju, osobu (ili više njih) koji su povezani sa vašim doživljajima u ovoj situaciji. Vratite se u vreme događaja i setite se svih detalja koje ste tada videli, setite se zvukova koje ste tada čuli i osećaja koje ste tada imali. Proživite taj događaj.
  3. Razmislite sada kojim ste svojim mislima i osećanjima uticali da nastane ta situacija
  4. Zaključite šta ste važno i pozitivno naučili iz ove situacije
  5. Ako postoji nešto što želite da kažete bilo kojoj od osoba koje se nalaze u tom događaju sa vama (ispred vas), dozvolite sebi da im to kažete sada, bilo u mislima ili na glas, kako vam više odgovara.
  6. Ako postoji nešto što ste nekoj osobi zamerili, ili bili ljuti na nju, sada je momenat da dozvolite sebi da joj u potpunosti sve oprostite, jer je ta osoba u tom trenutku radila ono što je za nju (ne za vas) u tom trenutku bilo najbolje. Oprostite joj na sledeći način (u mislima ili na glas): „opraštam ti što si me povredio, a opraštam i sebi što sam svojim ponašanjem doveo/la do ove situacije“.
  7. Svakoj osobi zahvalite na iskustvu koje vam je dala (u mislima ili naglas): „zahvaljujem ti na iskustvu koje si mi dao/dala i na pozitivnoj lekciji koju sam naučio zajedno sa tobom i šaljem ti ljubav, uz zagrljaj (osobu u mislima možete zagrliti, dok joj zahvaljujete)“.

Da biste sproveli ovu tehniku, potrebno je da budete potpuno mirni, opušteni, otvoreni i iskreni prema sebi i dovoljno odlučni da zaista želite da napravite promene u svom životu. Nekada može da se desi da nam ne bude dovoljno da jednom prođemo kroz istu situaciju, nego moramo tehniku da ponovimo više puta, dok se potpuno ne oslobodimo, potpuno ne oprostimo i ne prihvatimo tu situaciju, koja je za nas bila bolna i traumatična.

Ovo možete uraditi za svaku situaciju, za svaki događaj iz svog života.

Jedino kada se oslobodimo svih negativnosti iz svog života (sami ili uz pomoć terapeuta), možemo očekivati da se promenimo na bolje, da napredujemo, da ostvarimo svoje ciljeve, DA ŽIVIMO „NOVI ŽIVOT“.