Da li nas ovaj užurbani način života zbog koga smo često pred “pucanjem nerava”, jer ne stižemo da završimo sve što smo planirali, udaljava od dragih ljudi, i polako, ali sigurno ruši odnose koje smo godinama gradili? Ako ne želite da zapadate u konflikte i da patite u odnosima, imajte na umu da ste vi onaj koji pati najviše. Zaključite šta je to što stalno produžava tu agoniju.

Ako često uporno dokazujete da ste u pravu, ako ne dozvoljavate onom drugom da ima svoj lični prostor, ako imate zahteve koje druga osoba sa kojom ste u bilo kakvom odnosu ne može da ispuni i ako se često raspravljate, poradite na svom ponašanju ( sami ili sa svojim terapeutom), jer to je jedina stvar u kojoj u principu imate potpunu kontrolu nad celom stvari.

Uvek neka vam je na umu da vam nikada neće biti dosta onoga što ne želite. Nastavićete da jurite za bolom, patnjom, nezadovoljstvom, teskobom koje prezirete – baš kao što narkoman ili alkoholičar i dalje traže ono što preziru – sve dok se ne predomislite i rešite da izađete iz začaranog kruga. Upotrebite strategiju koju morate, ali se oduprite težnji za onim što prezirete. Vežbajte da ućutite ako je to ono što vam nanosi bol u odnosu sa nekim. Radite na tome da se i fizički čak udaljite od potencijalno bolnih susreta. Dobro razmislite makar par sekundi pre nego što odreagujete.

Veoma je važno da pokušate da stvorite prisniji odnos, budete puni ljubavi ( iako je to tada možda i jako teško) bez obzira što bi to u toj situaciji bila neuobičajena reakcija, čak i ako u početku morate da glumite. Vremenom, trudom ćete usvojiti jedan takav divan način ponašanja i neće vam takve reakcije niti smetati niti delovati strano, naprotiv, drugačije više nećete znati! Ovo vam je jasno, jer možete primetiti da je i sadašnja reakcija ustvari naučena reakcija koja je postala navika vašeg Ega. A navike možemo uvek menjati! Ako ste uvideli šta je to što treba da promenite, prvo šta treba da uradite je da strategiju razradite u glavi, da u mislima posmatrate sebe kako menjate ponašanje i tako se navikavate na ono što će se odigrati u realnosti.

Ne očekujte. Čak ni tada, dok razrađujete odnos i svoje ponašanje u glavi, ne očekujte nista od osobe sa kojom ste u bilo kakvom odnosu i ne tražite ništa. Prosto recite sebi: „Ništa ne očekujem zato što znam da oni mogu biti samo to što jesu, a ne onakvi kakvi bi po meni trebali da budu“, a zatim i postupite u skladu sa tim. Ovo je jedan od najbržih načina da potpuno promenite bilo koji „problematičan“ odnos.

Ne upadajte u klopku da prosuđujete. Time što se oslobađate potrebe da prosuđujete kakav bi neko trebalo da bude, u sebi ostavljate mesta za ljubav, na kome je do tada boravila kritičnost. Čvrsti odnosi nastaju kada se dve usredsređene individue posvete tome da se bezuslovno vole i pomažu da se onaj drugi razvije do punog svog potencijala. Oboje daju bez ustručavanja, bez sebičnih motiva ili želje da taj odnos ostane na nekom određenom nivou. Kada iskreno volimo ono drugo, ne postoje granice! Bezuslovna ljubav jeste ono čemu treba da težite u svakom odnosu, kao, uostalom i kada je u pitanju sve ostalo u životu! Šta treba da vam bude model ponašanja da biste ostvarili savršene, divne odnose?

Bog nam je dao savršen model ponašanja na koji svi treba da se ugledamo od prvih trenutaka kada izađemo iz materice. Pružaj ljubav i kada ti se uzvraća umackanim pelenama, dranjem na sav glas, podrigivanjem, hrkanjem, neprospavanim noćima… Ne traži da ti se išta da za pruženu ljubav. Ljubav prema deci je tako čista i bezuslovna, toliko da biste život dali za tog majušnog čoveka . Toliko su deca važna. Iako im ništa ne tražite, oni vam pružaju najveći blagoslov koji možete dobiti. To treba da bude vaš model, tako da možete da stvarate iste savršene odnose samo ako pratite intuitivnu svest koja je prisutna u svakoj ćeliji vašeg bića.

 

Alive in the Fire_Sarah Rhoads 2

 

Vaša Akademija <3