Koliko ste puta u poslednje vreme čuli za koučing? Niste sigurni šta je to, ali se sve češće priča o tome…

Ili, da vas pitam sledeće. Koliko ste puta u poslednje vreme čuli rečenice: „Nemam vremena!“, „Nemam energije!“, „Potpuno sam neorganizovan(a)“, „Ne stižem sve da završim!“, „Osećam da život prolazi pored mene…“, „Želim da budem uspešan kao…“, itd. ?

Na ovom mestu, pre nego što krenemo dalje, želim da vam kažem da najuspešniji ljudi na svetu imaju svoje koučeve, kao što je na primer Ser Richard Branson, vlasnik kompanije Virgin.

Šta je kouč, a šta koučing? Kouč je osoba koja će vam na jedan potpuno profesionalan način različitim, prilagođenim tehnikama pomoći da uzmete svoj život u svoje ruke i da upravljate njim u smeru koji želite. Koučing je proces u kome se radi na razvoju resursa i sposobnosti klijenata, pri čemu kouč vodi i podržava svog klijenta u ostvarenju njegovih ciljeva, želja i namera. Koučing klijentu omogućava prevazilaženje ličnih barijera i granica, dovodi ih u stanje da ciljano upotrebe svoje najbolje sposobnosti i podržava ih da svoje zadatke u okviru nekog tima (porodica, kompanija…) ispune na najbolji mogući način.

Koučing je razgovor, usmeren na pronalaženje rešenja za situacije koje klijent želi da prevaziđe. Sa stanovišta coaching metodologije je irelevantno da li zadatak leži u prevazilaženju lošeg scenarija (rešavanje problema), u unapređenju ili postizanju nekog cilja.
Koučing nam pomaže da odgovorimo na pitanje: „Ako ovo što radim ne funkcioniše, šta je onda to što će me dovesti do željenog rezultata?“… i uvek je usmeren ka budućnosti. Drugim rečima, koučing je usmeren ka rešenjima, a ne ka analizi problema (i traženju krivca).

Po našem mišljenju postoje 3 ključna razloga zbog kojih će vas kouč i koučing proces zaista učiniti uspešnim:

1. POSTAVLJANJE CILJEVA. Kouč je tu da vam pomogne da definišete ciljeve koji će biti jasni, precizni, merljivi, vremenski ograničeni i ostvarljivi. Pored toga, kouč vas „provocira“ da u proces postavljanja ciljeva uđete potpuno posvećeni, sa strašću pobednika, kako bi ciljevi koje postavite pred sebe bili vama važni i kako biste „živeli“ za to da ih ostvarite.

2. VOĐENJE KROZ PROCES PROMENE. Kouč je taj koji će vam postavljati prava pitanja u pravo vreme, a vi ste ti koji ćete dati odgovor i koji ćete krenuti u akciju. Kouč će vas uvek ohrabrivati da preuzmete odgovornost za akcije koje vas vode ka vašem cilju. Kouč vas „drži za reč“, kouč „kontroliše“ da li ste uradili sve ono što ste isplanirali i obećali da ćete uraditi u određenom vremenskom periodu. Mi našim klijentima pomažemo da obrnu strategiju i da danas rade sve što je potrebno, a da odlože odustajanje za sutra, i to ima enormne efekte na njihove rezultate.

3. PODRŠKA I PODSTREK. Kouč će vas uvek izazivati, postavljati provokativna pitanja, terati vas da razmišljate na način na koji do sada niste, motivisati, izbacivati iz vaše „zone konfora“, jednom rečju – kouč će vas terati napred ka ostvarivanju postavljenih ciljeva. Kouč će vas kroz svojevrsno „partnerstvo“ u misaono-provocirajućem i kreativnom procesu inspirisati da maksimalno razvijete svoje lične i profesionalne potencijale i da ostvarite svoj cilj.

Ništa više i ništa manje.

Uspeh je rezultat onoga što radimo i to radimo redovno, stvaramo navike, koje nas posle podržavaju u budućim uspesima.

Da li vam je sada jasno kako koučing može da vam pomogne?

Ukoliko i dalje nije, javite se da napravimo „demo“ koučing sesiju, kako biste na ličnom primeru shvatili šta je to i kako može da vam bude od koristi. Budite ono što jeste, budite ono što želite.

Uspeh je svima na „domak ruke“. Nekad je dovoljno samo da promenite način na koji radite neke stvari i kouč je tu da vas u tome podrži i pomogne vam.

Vaša Akademija <3

 

koucing2