Bio jednom jedan kralj koji je celoga života vodio ratove da bi proširio granice svoga kraljevstva. U šezdesetoj je godini shvatio da nije pronašao smisao svog života na zemlji. Sazvao je veće svojih ministara i zapovedio im: “Uzmite sav novac iz mojih riznica i pođite na sve četiri strane sveta. Nabavite mi najmudrije knjige da upoznam istinski smisao života.”

Savetnici su uzeli vreće novca i otputovali na sve četiri strane sveta. Nakon sedam godina vratili su se s četrdeset deva natovarenih raznovrsnim malim i velikim knjigama. Pred kraljem je stajalo brdo knjiga. Kad ih je ugledao, kralj poviče: “Šezdeset i šest mi je godina, nemoguće je da ih sve pročitam. Napravite mi njihov sažetak!”

Pronađeni su najvještiji svetski čitači, koji su se bacili na posao. Za sedam godina napravili su sažetak sveukupne svetske mudrosti. Bio to tovar kojeg je nosilo sedam deva.

“Sedamdeset i tri su mi godine”, reče kralj. “Nemam vremena pročitati sve te knjige. Napravite još jedan sažetak.” Napravili oni kako je kralj naredio. Za sedam godina napisan je tovar knjiga koji je pred kralja donela jedna deva.

“Osamdeset mi je godina”, reče kralj. “Zdravlje mi je narušeno, oči umorne. Neću ih moći pročitati. Sažmite još jednom!”

Mudraci su radili dan i noć sedećih sedam godina. Sažetak sažetaka bila je velika knjiga u kojoj je bila sva mudrost celoga sveta.

 

Upravo u tom trenutku dojuri sluga i reče mudracima: “Brzo donesite knjigu, kralj je na samrti!” Bilo mu je osamdeset i sedam godina.

Najmudriji među mudracima priđe kralju u smrtnoj agoniji i donese mu knjigu. Kralj mu tiho šapne: “Sažmi sve u jednu rečenicu.”

“Živi sadašnji trenutak”, reče mudrac.

miler-lagos-book-igloo