dva_puta

 

Džeri je menadžer restorana. Uvek je dobro raspoložen. Kad god bi ga neko pitao kako je, odgovor bi uvek bio: „Da sam bolje ne bi valjalo!“. Mnogi konobari u njegovom restoranu dali su otkaz kada je on promenio posao da bi ga pratili od restorana do restorana.

 

Zašto?

Džeri je umeo motivisati ljude. Ako je neko od kolega imao loš dan, Džeri je uvek bio tu da ga ohrabri i da mu ukaže na pozitivne strane čitave situacije.

Uočivši to, postao sam znatiželjan. Jednoga dana otišao sam do Džerija i pitao ga: „Ne shvatam! Niko ne može biti pozitivan čitav dan. Kako ti to uspeva?“

Džeri mi je odgovorio: „Svakog jutra se probudim i kažem sam sebi, danas imam dva izbora: Loše ili dobro raspoloženje. Uvek izaberem dobro raspoloženje. Svaki put kada se dogodi nešto loše mogu izabrati da budem žrtva ili da učim iz toga. Ja uvek odaberem učenje. Kada neko dođe i počne mi se žaliti, mogu prihvatiti njegovu žalbu ili mogu istaći pozitivnu stranu života. Uvek izaberem pozitivnu stranu života.“

„Ali to nije uvek tako lako“, rekao sam mu.

„Da, lako je“, rekao mi je Džeri. „Sve u životu se vrti oko izbora. Kad rešavaš raznorazne gluposti sve je to pitanje izbora:

  • Biraš kako ćeš reagovati na situacije.
  • Biraš kako će drugi uticati na tvoje raspoloženje.
  • Biraš dobro ili loše raspoloženje.

Tvoj izbor je kako ćeš proživeti svoj život.“

Par godina kasnije, čuo sam da je Džeri slučajno učinio nešto što u njegovom poslu nikako nije dozvoljeno činiti. Ostavio je otvorena zadnja vrata restorana. U restoran su upala tri naoružana muškarca. Dok je pokušavao otvoriti sef, tresući se od straha, nikako nije uspevao pogoditi pravu kombinaciju.  Jedan od pljačkaša se uspaničio i pucao je u Džerija.

Srećom, Džerija su brzo pronašli i prevezli ga u bolnicu. Posle duge i teške operacije i intenzivne nege, Džeri se oporavio. Video sam ga šest meseci posle ranjavanja.

Kada sam ga pitao kako je, odgovorio je: „Da sam bolje ne bi valjalo. Hoćeš li da vidiš ožiljke?“

Odbio sam, ali sam ga pitao o čemu je razmišljao za vrijeme pljačke.

„Prvo što mi je proletelo kroz glavu bilo je da sam trebao zaključati stražnja vrata. Kada su me pogodili, dok sam ležao na podu, setio sam se da imam dva izbora: živeti ili umreti. Odlučio sam živeti.“

„Zar te nije bilo strah“ upitao sam ga?

Nastavio je: „Bolničari su bili odlični. Stalno su mi govorili da će sve biti u redu. Ali kada su me uneli u kola i kad sam im vidio izraze na licima, uplašio sam se. Čitao sam im u očima: >On je mrtav<. Znao sam da je vreme za akciju.“

„Šta su oni uradili?“ pitao sam.

„Vidiš, tamo je bila jedna krupna medicinska sestra koja me stalno nešto pitala kako bih ostao pri svesti. Pitala me da li sam na nešto alergičan.

„Da, na metke,“ bio je moj odgovor. Dok su se smejali rekao sam im: „Biram život. Molim vas, tretirajte me kao da sam živ – ne mrtav.“

*

*        *

Džeri je preživeo zahvaljujući dobrim doktorima, ali i zbog svog zadivljujućeg stava. Od njega sam naučio da svakog dana imaš izbor: uživati u životu ili ga mrzeti.

Jedina stvar koja je samo tvoja – koju niko osim tebe ne može kontrolisati – je tvoj stav. I ako vodiš računa o tome, sve u životu postaje lakše.

*

*        *

Sada ti imaš dva izbora:

1. Nasmejati se i zaboraviti na ovaj članak

2. Podeliti ga sa drugima ili ga poslati nekome do koga ti je stalo.

Nadam se da ćeš izabrati ovo drugo. 🙂