Ljutnja

Ljutnja je čest, gotovo svakodnevni osećaj. Ljutnja je obično povezana sa neprihvatanjem određenog stanja, situacije, osobe, itd. Usko je povezana sa uverenjem „ja sam u pravu“. Često proizilazi iz jako izraženog ega i naglašavanja vlastite važnosti. Ukratko, ljuti smo ako nije onako kako mi mislimo da je ispravno.

I po tradicionalnoj kineskoj medicini ljutnja je vrlo destruktivna i oštećuje jetru, odnosno njen biopotencijal. Narušava se odnos yin i yang energije. Ljutnja je i neposredan, vrlo jak, energetski napad na osobu na koju se ljutimo. Koliko ćemo oštetiti biopolje osobe na koju se ljutimo, zavisi od toga koliko smo energetski jaki. Na našu ljutnju, biopolje odgovara samoregulacijom, što znači da nam se ljutnja vraća kao bumerang u vidu lošeg raspoloženja, bolesti, anksioznosti, itd, a da u isto vreme mi nismo svesni da je uzrok svemu tome ljutnja. Vremenom, kako intenzitet i učestalost ljutnje postaju sve veći, mi postajemo sve destruktivniji, sve se više ljutimo i povređujemo druge, a kroz odgovor biopolja povređujemo i same sebe.

Primer: starija gospođa je imala lakši oblik moždanog udara. Zdravstvena pomoć je bila trenutna, pa nije bilo ozbiljnijih posledica. Jedno vreme je teško govorila, a dijagnoza je bila – delimična hemiplegija. Na početku nije mogla da hoda i upotrebljava levu ruku. Nakon medicinske rehabilitacije za pomoć se obratila jednom bioenergetičaru. Za prilično visoku cenu je nakon 15 minuta terapije dobila i savet o dijeti. Dijeta je za nju bila stresna, jer je sadržavala samo sveže povrće i sveže pripremljene voćne sokove. Bila je zima i u skladu sa njenim navikama, načinom života i činjenicom da je živela na selu, nije se pridržavala uputstava. Njeno zdravstveno stanje se nije ništa posebno poboljšalo. Došla je kod terapeuta Marjana Ogorevca na terapiju 9 godina nakon moždanog udara. Medicinska nauka u takvim slučajevima kaže da ono što se ne poboljša u roku od 6 meseci nakon moždanog udara, najverovatnije se ni kasnije neće popraviti.

Uzrok njenih tegoba je pronađen u njenoj neprestanoj ljutnji na sve – bili to njeni najbliži, životinje ili situacije u kojima bi se našla. Izgledalo je kao da joj je ljutnja potrebna. Kako po tradicionalnoj kineskoj medicini jetra daje biopotencijal srcu, a srce mozgu, previše ljutnje – yang energija iz jetre, uz još neke druge činioce, izazvalo je moždani udar.

Na ovom mestu treba naglasiti da nikada nije moguće govoriti samo o jednom činiocu koji izaziva određenu tegobu ili bolest. Jasno je da onaj ko živi nezdravo ili u lošoj socijalnoj okolini, onaj ko je nasledio više tegoba – u slučaju jake ljutnje osetiće više posledica.

Da rezimiramo: ljutnja ne koristi nikome. To je gubitak energije i naše i osobe na koju se ljutimo. Uverenje da treba izbaciti sav bes iz sebe i da je to zdravo je delimično tačno, jer kada se ljutimo, mi osuđujemo, šaljemo negativnu energiju drugoj osobi i oštećujemo i svoje i njeno biopolje. Možemo reći sve što nam je na srcu, čak i povišenim tonom, ali ne odricati se ljubavi u duši, tj. toj osobi ne poželeti ništa loše.

1344353626-ljutnja