Zašto nam afirmacije koje izgovaramo ne donose željeni rezultat?

Afirmacije na prvom mestu treba da služe kao neka vrsta samopodrške, vere u sebe da možete više i bolje, da ne mora biti onako kako je do sada bilo i da možete kreirati život kakav vi želite.

To je vrlo delotvorno, sve dok verujete u ono što izgovarate. Međutim, problem je u tome što nije dovoljno samo mehanički izgovarati neku tvrdnju, ako u to, zaista u dubini duše – ne verujete, ako ne osećate ono što verbalno poručujete sebi.

Verujem da su mnogi imali iskustvo u kojem su pokušali koristiti afirmacije, ali da jednostavno nisu u dubini duše verovali u to što izgovaraju i zbog toga nisu imali očekivane rezultate.

Nije stvar u riječima, nego u osjećanju koje imate dok zamišljate priču koju želite da vam se ostvari.

Osećanje koje kreirate u sebi je trenutak u sadašnjosti.

Poznato vam je da su afirmacije rečenice koje se uvek izgovaraju u sadašnjem momentu i u potvrdnom obliku. Zašto? Zato, jer se tim rečenicama priziva sadašnji trenutak u kojem se potvrđuje da je željena situacija zaista tu, da je zaista već ostvarena, ovde i sada.

Afirmacije kao rečenice su samo podloga, one su samo pomoć u definiranju onoga što zapravo želimo, osnova za prizivanje “osećanja” situacije koju želimo ostvariti.

Recimo da maštate kako živite u prirodi. Afirmacija tipa “Ja sada živim u prirodi” je nekorisna, bez energije ako su u pitanju samo reči koje ste mehanički sebi izgovorili. Možete je ponoviti na stotine puta, ona jednostavno neće delovati ako nema “osećanja” koje prati tu rečenicu.

Kako to osećanje prizvati? Osećanje koje prati situaciju u kojoj se nalazimo je nešto što većina ljudi zanemaruje. “Osećanje” je samo po sebi toliko potpuno, da nijedna rečenica nije dovoljna da ga prepriča ili opiše. Umesto izgovaranja rečenice, primera radi, zatvorite oči i zamislite sebe da stvarno živite u prirodi. Zamislite kuću, okolinu, ljude koje želite oko vas, jedan dan u prirodi baš onako kako ga vi zamišljate. Ovo što zamišljate je samo slika, a ono što upotpunjuje tu sliku je osećanje koje doživljavate dok ovo zamišljate. Uživite se u priču. Veseli ste, smejete se, ispunjeni ste, uživate u prirodnom okruženju. Možete li osetiti tu radost? Ispunjenost?

Ključ za realizaciju ovog vašeg sna je “osećanje” koji se javilo dok ste se uživljavali u ovu priču. Osećanje je ono za čime zapravo težite. Osećanje je ono što se rečima ne može opisati. Može li se rečima opisati osećanje kada ste zaljubljeni, osećanje kada ste ispunjeni, osećanje kada ste veseli? Ne može.

Zato afirmacije ne deluju, ako u njima nema ovog osećanja. Mrtva slova na papiru.

Afirmacije u vidu rečenica su u principu nepotrebne. Sve što je dovoljno je prizvati osećanje onoga za čime težite. Želite li bolji posao? Nema problema. Zamislite sebe na radnom mjestu kakvo želite, zamislite “osećanje” kako bi vam bilo na takvom poslu, okruženi sjajnim kolegama, šefom koji vam izlazi u susret, plata je korektna, atmosfera ugodna.

 

Osetite to, kao da ste tamo sada u ovom trenutku.

To osećanje je mnogo više nego hiljadu napisanih rečenica.

To osećanje je trenutak, sekunda i beskonačnost.

To osećanje je trenutak uhvaćen na fotografiji, slika koja govori sve.

WT1V4877-1